THE ARCH VAN ST LOUIS

~ ~ ~ ~

Het idee

In 1928 groeide in St Louis het plan om een monument op te richten ter ere van de expeditie van Lewis & Clark. Deze moesten van president Thomas Jefferson het van Frankrijk aangekochte grondgebied (the Louisiana Purchase) verkennen en in kaart brengen. St Louis was "the Gateway" naar het Westen, en dus was een "arch" of boog het beste symbool.

In 1947 schreef de stad een architecturale wedstrijd uit voor het beste project, en de in Finland geboren architect Eero Saarinen kwam met het project van The Gateway Arch voor de dag. Het monument moest natuurlijk alle andere bouwsels in de schaduw stellen...

De stad onteigende maar liefst 34,4 hectare grond, waarop 36 huizenblokken werden afgebroken om plaats te maken voor het monument. Het duurde echter tot in 1959 eer alles was afgebroken en opgekuist.

Nadien begon het politieke geleuter over de lieve centjes. Na veel gebakkelei maakte het Amerikaanse Congres 24 miljoen dollar vrij en konden de werken eindelijk starten. De constructie nam een aanvang in 1963 en duurde twee jaar. Het monument was een knap staaltje van precisiewerk en montage, ondanks de hoge technische en praktische moeilijkheidsgraad.

En er verliepen slechts 37 jaar tussen de stemming over het voorstel, en het einde van de bouwwerken... Het kunstwerk, plus de onteigeningen en de aanverwante werken, kostte ongeveer 30 miljoen $, alhoewel de officiële raming het steevast bij 15 miljoen $ houdt...

De constructie

Arch of St Louis 1

Arch of St Louis 2, constructie

Het monument is zowel 192 m hoog als breed, en het werd berekend om te kunnen weerstaan aan een stormwind van 240 kilometer per uur. De maximale zijdelingse beweging bedraagt 45 cm.

Het Visitors Center vertoont de documentaire Monument to the Dream, een film van 25 minuten met prachtige opnamen over de bouw van het kunstwerk.

Als men ziet hoe de arbeiders, dikwijls zonder enige bescherming, rondkropen op de top van het gebouw, zijn de opnamen bepaald duizelingwekkend, en in meer dan één betekenis...

Video : the construction of the Arch

 

Het bezoek

Op de Mississippi rivier ziet men volop Cruise boten liggen, die de toeristen een rondritje aanbieden. Zij dragen pittoreske namen zoals Tom Sawyer en Huckleberry Finn, naar de gelijknamige boeken van Mark Twain. Deze verhalen spelen zich voornamelijk af in Huntington, net op de andere oever. Bovendien was Mark Twain zelf jaren lang stuurman op een Mississippi rivierboot.

The Arch of St Louis is een merkwaardig monument aan de oever van de Mississippi. Het werd gebouwd in boogvorm, of meer oneerbiedig gezegd, het heeft precies de vorm van de helft van de "M" in McDonalds...

Na een vrij strenge security-check mochten we naar binnen. In het monument is er een "tram", die naar het observatiedek bovenaan voert. Men kan er heel de stad bewonderen, maar wees verwittigd, het is ontzettend hoog! De tram stijgt naar de top in 4 minuten, en hij doet er 3 minuten over om langs de andere zijde weer naar beneden te komen. Deze lift kan 40 personen per keer vervoeren, en er zijn 80 liften per dag.

Mississippi river boat

Arch of St Louis 3, avond

~ ~ ~ ~