DE AMERIKAANSE BUFFALO

~ ~ ~ ~

De Amerikaanse bizon

Zo'n 200.000 jaar geleden kwam de oerbuffel vanuit Azië naar het Amerikaanse continent, een bizon die nog anderhalve maal groter was dan het huidige dier. De Europese bizon of Wisent leefde in Europa tot zo'n 60.000 jaar geleden.

Hun nazaten, de moderne Amerikaanse bizon, wegen gemiddeld zo'n 800 kg, maar een volwassen mannetjesdier ziet er werkelijk imposant uit, met een lengte tot 3 meter, een gewicht to 1.000 kg, en een schouderhoogte van zo'n 2 meter!

De Amerikaanse bizon leeft gemiddeld 25 jaar, en kan een snelheid van 50 kilometer per uur bereiken. De jongen kunnen na een half uur recht staan, en enige uren later kunnen ze reeds lopen.

Rond 1800 waren er naar schatting 60 tot 80 miljoen bizons in de prairies!

Huidig aantal buffalo's

Maar 75 jaar later was dat aantal geslonken tot minder dan één miljoen. In 1900 waren er nog welgeteld 39 over! Een ander opmerkelijk feit is dat de Indianen wel het slachtoffer waren van deze grootscheepse en systematische uitroeiing, maar vele stammen deden aanvankelijk enthousiast mee met de slachtpartijen, omwille van de prijs die ze kregen voor een bizonhuid...

In het noorden trachtten de Sioux de kudden te beschermen tegen de blanken. Maar na de slag om Little Big Horn verwoestte het federale leger hun paarden, wat meteen het einde betekende van hun controle over het gebied. Meteen konden ook de laatste buffels door het leger uitgeroeid worden, wat ook gebeurde! ** Lees meer over de Slag bij Little Bighorn **

Nu zijn er naar schatting opnieuw zo'n 350.000 bizons in de Verenigde Staten, waarvan de meeste gekweekt worden voor het vlees. Ongeveer 15.000 bizons lopen in vrijheid in natuurparken.

buffalo 1 buffalo 2

 

~ ~ ~ ~