CNN EN TED TURNER

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van mijn artikel, met kleine foto's. Je vind het volledige artikel met beschrijving en grote foto's in mijn e-book View America: South-Atlantic 2

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Georgia, Virginia en West-Virginia. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

Ted Turner

In 1938 werd Robert Edward "Ted" Turner III geboren in Cincinnati, Ohio. In 1963 erfde hij van zijn vader een bedrijf dat advertentie-oppervlakten verkocht op de zg. billboards, enorme publiciteitspanelen die men overal langs de wegen aantreft in de US.

Ted Turner heeft blijkbaar de Midas Touch, en alles wat hij aanraakt verandert in goud! In 1970 kocht hij een noodlijdend UHF radiostation WTCG (Watch this Channel Grow...) in Atlanta op, en was in 1975 de eerste om dit via satelliet te verspreiden naar de kabelmaatschappijen. Deze ongelooflijke nieuwigheid zorgde voor de goedkope TV-verspreiding van allerlei sportmanifestaties.

Turner legde met dit concept de fundering voor een forse uitbreiding van kabel-TV, en het geld stroomde gewoon binnen. Het resulterende bedrijf, Turner Broadcasting System of TBS, bleef gedurende 20 jaar het meest bekeken netwerk in de USA. Het maakte hem tevens tot een zeer welgesteld man....

Cable News Network (CNN)

In 1976 kocht hij het Atlanta Braves baseball team, en een jaar later het Atlanta Hawks basketball team. In 1977 bestuurde hij het winnende jacht Courageous in de America's Cup Race tegen Australië.

In 1980 richtte hij Cable News Network op (CNN), het eerste TV station met 24 uur nieuws. Dit initiatief kende een dergelijk succes dat het een paar jaar later over heel de wereld verspreid was! CNN kreeg later verschillende vertakkingen.

International CNN

CNN Airport, opgericht tijdens de eerste oorlog in Iraq

Headline News

CNN Financial

CNN Espanol

CNN.com, een website met een ongelooflijk hoge hit score

Atlanta : CNN building 3
   
Atlanta : CNN building 1 Atlanta : CNN building 2

In 1985 kocht Turner de MGM/UA Entertainment Company op (Metro-Goldwyn-Mayer en United Artists). Binnen de kortste keren verkocht hij terug het grootste gedeelte van deze maatschappij, maar behield wel de enorme film-bibliotheek, waarin vele klassiekers zoals "Gone With the Wind" en "The Wizard of Oz".

De CNN Building

In hetzelfde jaar kocht hij het hele gebouw waarin CNN nu gehuisvest is. Hij onderverhuurde meteen meer dan de helft ervan door aan andere maatschappijen en een hotel. Dat was wel een gevaarlijke gok, maar deze bleek uitstekend mee te vallen. Meteen had hij alle ruimte om zijn activiteiten ongestoord uit te breiden. In 1988 richtte hij het Turner Network Television (TNT) op, waarop veel van zijn films worden vertoond.

In 1991 huwde hij met filmster Jane Fonda. Blijkbaar was zelfs dit onvoldoende om zijn energie te kortwieken, want in 1993 kocht hij de filmstudio's New Line Cinema en Castle Rock Entertainment. Waarmee dan weer de basis werd gelegd voor de oprichting van Turner Classic Movies of TCM, en Cartoon Network...

Time Warner

In 1996 kocht de media-reus Time Warner heel Turner's TBS op, dat de holding was van al zijn bedrijven, en hij kreeg hiervoor het lieve sommetje van 7,6 miljard dollar.

Time Warner werd door deze aankoop het grootste mediabedrijf ter wereld, en Turner werd vice-president van de beheerraad en hoofd van de afdeling TBS. In 1997 beloofde hij een schenking te zullen doen aan de Verenigde Naties van 1 miljard dollar!

YouTube Video : Bekijk CNN's geschiedenis

 

Lees meer over CNN in Atlanta, Georgia

~ ~ ~ ~