COCA COLA IS WERELDBEKEND, maar hoe begon het ?

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van mijn artikel, met kleine foto's. Je vind het volledige artikel met beschrijving en grote foto's in mijn e-book View America: South-Atlantic 2

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Georgia, Virginia en West-Virginia. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

Coca Cola

In 1886 vond John Styth Pemberton, een apotheker uit Atlanta, een merkwaardige siroop uit, naast zijn andere artikelen tegen haarverlies, hoofdpijn en wat nog meer. Deze werden vooral als medicinaal product verkocht aan andere apothekers. De siroop bestond uit rietsuiker, cafeïne en extracten van coca bonen (cocaïne), en Kola bladeren. De drank werd aangelengd met water en gekoeld met ijsblokjes.

Zijn boekhouder Frank Robinson stelde de naam Coca Cola voor, en gezien hij een uitstekende pentekenaar was, tekende hij de naam met de elegante penkrullen die we tegenwoordig nog steeds bewonderen. Pemberton's gezondheid was echter wankel, en het jaar nadien verkocht hij zijn geheime formule aan verschillende apothekers en overleed een paar maanden later.

Vanaf 1888 ging de verkoop van de drank in stijgende lijn en werd hij tevens verkocht in verschillende Soda Fountains, een soort café, waar de mensen een verfrissend drankje konden nemen. De legende vertelt dat de mix van de siroop met spuitwater, in plaats van met gewoon water, eigenlijk per ongeluk gebeurde door een onachtzame bediende. Maar hoe dan ook, het resultaat was een schot in de roos, en de nieuwe Coca-Cola was geboren! ** Lees ook waarom Coca Cola eigenlijk werd uitgevonden **

Asa Candler

In 1989 kocht Asa Candler, een groothandelaar in drogisterij uit Atlanta, gaandeweg alle aandelen op, en in 1891 was het hele bedrijf in zijn handen voor pakweg 2.300 $. In 1892 richtte hij de Coca Cola Company, op en het jaar daarop patenteerde hij de naam, maar niet het product.

coca cola 1

coca cola 2

Candler gaf in 1892 reeds méér dan 11.000 $ uit aan zijn eerste massieve reclamecampagne, en de logo van Coca Cola, met witte letters op een rode achtergrond, verscheen overal in de US. De man was zeker een genie in Marketing, en hij bedacht mogelijke manieren om zijn drank aan te prijzen. Zo was hij bijvoorbeeld de eerste die coupons uitgaf om nieuwe klanten te lokken, en ook de eerste die gratis Cola-glazen weggaf.

In 1899 vroegen de advocaten Benjamin Thomas en Joseph Whitehead uit Chattanooga, Tennessee, om de rechten te kopen om Cola siroop aan alle bottelarijen in de USA te verkopen. Candler zag op dat ogenblik geen winst in het bottelen, en verkocht hen deze rechten voor één dollar, op voorwaarde dat enkel hij hen zijn (geheime) siroop mocht leveren. Zelfs zijn miskleun was nog een schot in de roos, want de flesjes ontketenden een ware rage!

In 1915 was het succes van de drank zó groot geworden dat er overal namakers opdoken, die een kruimeltje van de rijke tafel wilden meepikken. Een absolute meesterzet was dan ook de ontwikkeling in 1916 van een speciale gepatenteerde fles, de Coca-Cola fles. Deze gaf op slag alle namakers het nakijken! Het model van de fles was afgeleid van de kromming van een Coca-boon.

In 1916 trok Asa Candler zich terug uit het bedrijfsleven, en liet de zaak over aan zijn kinderen. Hij werd later burgemeester van Atlanta.

De opkomst van Coca Cola

In 1919 verkochten Asa Candler's kinderen het bedrijf aan Ernest Woodruff uit Columbus, Georgia, voor 25 miljoen $, en in 1923 werd diens zoon Robert de voorzitter. Deze breidde het bedrijf verder dermate uit, dat het in 1923 reeds 6 miljoen flesjes per dag aan de man bracht!

In 1926 wenste Woodruff zijn bedrijf uit te breiden naar andere landen, en stichtte hij het Foreign Department. Drie jaar later verkochten ze reeds in 28 landen! De periode voor Wereldoorlog II zag een verdere ontwikkeling in Nazi-Duitsland, en na de oorlog (met de welwillende hulp van de Amerikaanse regering...) lag heel Europa open voor verdere ontwikkeling, en waren er reeds 64 nieuwe bottelarijen.

In 1945 patenteerde het bedrijf de populaire naam Coke, en in 1950 verkochten ze 50 miljoen flessen per dag! In 1982 introduceerde het bedrijf Diet Coke, die weldra de best verkochte drank ter wereld werd. Nochtans kwam concurrent Pepsi Cola vervaarlijk opzetten, zodat in 1984 de markt ongeveer gelijk verdeeld werd tussen beiden.

Op heden wordt Coca Cola wordt verkocht in meer dan 170 landen, en dagelijks gaan er niet minder dan 600 miljoen Cola's over de toonbank...

coca cola 3

coca cola 4

Video : de geschiedenis van Coca Cola

 

Video : de prachtige Coca Cola Christmas Video !

~ ~ ~ ~