GONE WITH THE WIND

Het enorme succes van boek en film

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van mijn artikel, met kleine foto's. Je vind het volledige artikel met beschrijving en grote foto's in mijn e-book View America: South-Atlantic 2

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Georgia, Virginia en West-Virginia. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

Margaret Mitchell

Margaret Mitchell (1900-1949) groeide op in Atlanta, Georgia. Reeds als jong meisje nam ze gretig nota's van al de verhalen rond de Secessie-oorlog (1861-1865).

In 1919 begon ze te werken bij de Atlanta Journal. Onder de naam Peggy Mitchell schreef ze wekelijks een artikel voor de zondagskrant, zodat ze één van de eerste vrouwelijke journalisten was van de grootste krant in het zuiden. Na een ongelukkig eerste huwelijk, trouwde ze op 04 juli 1925 met John Marsh.

Gone with the Wind : het boek

In 1926 brak Mitchell haar enkel, en aangezien de genezing verstoord werd door arthritis, werd ze bedlegerig. Haar echtgenoot raadde haar aan om een boek te schrijven, teneinde haar geest actief te houden. Ze was een verre nicht van de beruchte revolverheld en tandarts Doc Holliday, die deelnam aan the Gunfight at the OK Corral. Men denkt dat ze de persoon van Ashley Wilkes modelleerde naar Holliday.

Het schrijven van haar boek nam 10 jaar in beslag, en Van 1926 tot 1936 schreef ze Gone with the Wind, een klepper van meer dan 1.000 bladzijden. In 1937 kreeg ze de Pulitzer prijs voor haar boek, en het werd toen het tweede meest verkochte boek na de Bijbel, met 30 miljoen exemplaren!

Margaret Mitchell bleef zeer eenvoudig ondanks haar overweldigend succes, en kwam in 1949 om het leven bij een dom verkeersongeval in Atlanta.

Margaret Mitchell 1945

Gone with the Wind, movie 1939
   
Gone with the Wind, Vivian Leigh
Gone with the Wind, Clark Gable

Gone with the Wind : de film

Mitchell verkocht de filmrechten aan David O. Selznick, de legendarische producer uit Hollywood. In 1939 werkte Selznick de film af, met superster Clark Gable en een voordien vrij onbekende Britse actrice, Vivian Leigh.

Op 15 December 1939 vond de filmpremière plaats in Loew's Grand Theatre in Atlanta, midden een uitgelezen publiek van notabelen, filmsterren en beroemdheden. De film werd later vertaald in maar liefst 32 talen!

Trailer : Gone With The Wind

~ ~ ~ ~