HARE KRISHNA, en the Palace of Gold

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van mijn artikel, met kleine foto's. Je vind het volledige artikel met beschrijving en grote foto's in mijn e-book View America: South-Atlantic 2

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA beschrijft dit boek Georgia, Virginia en West-Virginia. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

Swami Prabhupada

A. C. Bhaktivedanta Swami Srila Prabhupada werd geboren in Calcutta, India in 1896. In 1922 werd hij een volgeling van Srila Saraswati, een profeet van de zuiver Indiase Lord Krishna beweging. Deze religieuze sekte vereert Krishna, een incarnatie van de Hindoe god Vishnu.

Twintig jaar later stichtte hij het Engelse magazine Back to Godhead. Dat was een pure éénmanszaak, want hij schreef, drukte en verdeelde dit zelf met eigen middelen. In 1960, op 64-jarige leeftijd, begon hij aan zijn levenswerk, een Engelse vertaling van de Srimad-Bhagavatam. Dit is een episode uit de antieke Mahabharata (ca. 400 voor Christus), een Gods-encyclopedie die opgesteld is in het Sanskriet. Het geld voor de eerste drie volumes diende hij letterlijk bijeen te bedelen!

In 1965 kreeg hij een gratis reis naar New York aangeboden. Hij was intussen reeds 69 jaar geworden, maar met zijn boeken, wat kledij en welgeteld 7 dollar op zak ondernam hij de reis. Het eerste jaar was zeer hard, maar hij bleef hardnekkig verder schrijven en verkocht hier en daar een exemplaar. Vrij snel nochtans verbreidde zich het nieuws over de levensstijl en de principes van de nieuwe Swami, die een "new and far-out Yoga" methode had ontwikkeld.

Prabhupada leefde als een asceet, en predikte een strenge leer met respect voor de dieren, geen vlees, geen buiten-huwelijkse omgang, geen intoxicerende drank, geen tabak en geen gokken. Zulke levensstijl scheen ongehoord, want vergeet niet dat de tijdgeest deze was van Woodstock, Flower Power en Peace on Earth!

Hare Krishna

In 1966 stichtte Prabhupada de International Society for Krishna Consciousness. Hij trok met enkele volgelingen naar Tompkins Square Park, voor de eerste publieke zang van Hare Krishna in de Westerse wereld. Vanaf dan kende de beweging een uitzonderlijk succes en een fenomenale groei, met ontelbare aanhangers uit heel de westerse wereld. Bekende en populaire figuren zoals George Harrison en John Lennon stookten het vuur verder aan, en de giften stroomden gewoon binnen.

Srila Prabhupada 1

Srila Prabhupada 2

The Palace of Gold

In 1968 kreeg Srila Prabhupada, dan 72 jaar oud, in West Virginia een oude farm met 1.200 hectare grond, voor het oprichten van een religieus centrum. Hij gaf een van zijn eerste volgelingen, Swami Bhaktipada, de opdracht er een tempel en een werkplaats voor hem te bouwen. Dit geschiedde van 1972 tot 1979.

Gewoonweg alles werd gebouwd door acolieten en niet-professionele vrijwilligers, die vaak eerst in boeken moesten opzoeken, of aan anderen vragen hoe ze nu eigenlijk moesten te werk gaan. In het begin was de opzet vrij beperkt, maar naarmate er meer geld beschikbaar kwam, werd Prabhupada's verblijf steeds rijkelijker uitgevoerd, zodat het originele plan van een eenvoudige stek uitgroeide tot een fabelachtig paleis.

Palace of Gold 1 Palace of Gold 2
   
Palace of Gold 3 Palace of Gold 4

De Krishna beweging kreeg prachtig bewerkt houten meubilair uit India, minutieus gedecoreerde vazen uit China, magnifieke lusters uit Frankrijk, en niet minder dan 250 ton marmer uit India en Italië.

Vele plafonds zijn voortreffelijk hand-geschilderd met een waar engelengeduld, glasramen werden gebrand, geschilderd en gezandstraald, kortom, er was een ware explosie van creativiteit. Er werd tevens uitgebreid beroep gedaan op het vergulden met bladgoud, zodat het eindresultaat de verdiende naam kreeg van Palace of Gold.

Video : George Harrison - Give Me Love, Give Me Peace On Earth

Lees meer over the Palace of Gold in Wheeling, West Virginia

~ ~ ~ ~