HET VRIJHEIDSBEELD, een Frans-Amerikaanse droom

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van mijn artikel, met kleine foto's. Je vind het volledige artikel met beschrijving en grote foto's in mijn e-book View America: Mid Atlantic

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA behandelt dit boek Delaware, Maryland, New Jersey, New York, Pennsylvania en Washington D.C. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 120 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

The French Connection

De Amerikaanse Revolutie (1775-1783) tegen Groot-Brittannië was enkel mogelijk door de hulp van de Fransen, die de opstandelingen zeer actief steunden met geld, materiaal, wapens, schepen en troepen. De reden voor de Franse steun was uiteraard de smadelijke nederlaag in de French and Indian War en het verlies van al hun overzeese gebieden. Markies de Lafayette was een persoonlijke vriend van George Washington, en hij bekleedde een vooraanstaande functie in het Amerikaanse leger.

In 1865, bijna 100 jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog, kwamen in Frankrijk verschillende intellectuelen bijeen op een dineetje van Rene Lefebvre de Laboulaye. Deze was fel gekant tegen het regime van Napoleon Bonaparte III en voorstander van een Franse Republiek. Zij loofden de Amerikaanse Revolutie, die de Amerikanen had bevrijd van het Britse juk.

Eén van de gasten was Frédéric Auguste Bartholdi, geboren in Colmar France (Alsace) in 1834, een beeldhouwer die massieve beelden maakte in een neo-klassieke Grieks-Romeinse stijl. Deze bijeenkomst zette hem aan het denken over een Frans-Amerikaans initiatief om de vrijheidsstrijd te eren, en meteen was het idee van Lady Libertas geboren!

In 1870 begon de Frans-Duitse oorlog, die Frankrijk opnieuw vernederde. Bovendien annexeerde Duitsland de Elzas, waar Bartholdi woonde. Het jaar nadien reisde hij naar de U.S. met introductiebrieven van de Laboulaye voor president Ulysses S. Grant en andere invloedrijke personen. Bij het binnenkomen in de haven van New York ontdekte hij meteen de ideale ligging voor zijn beeld; Bedloe's Island. Tijdens zijn bezoek maakte hij uitgebreid promotie voor zijn standbeeld maar kon nergens enige financiële steun of een toelating krijgen voor zijn initiatief.

In 1875 werd in Frankrijk la Troisième République opgericht, en het project van Laboulaye en Bartholdi kreeg meer vorm. Er werd een Frans-Amerikaans comité opgericht voor het project, het beeld zou bekostigd worden door Frankrijk en de voet door de U.S.

De geboorte van een standbeeld

Bartholdi koos de techniek van de repoussé, waarbij een plaat in een mengsel van koper en brons wordt gehamerd op een houten vorm.

Het hele beeld zou bestaan uit een 200-tal platen, die dan ter plaatse konden aaneengelast worden. Het ijzeren skelet werd ontworpen door de briljante ingenieur Alexandre Auguste Eiffel, die nadien de Eiffeltoren op zijn actief zou schrijven. Het hele beeld zou 46 meter hoog worden, 225 ton wegen, en er waren 354 treden naar de kroon.

het Vrijheidsbeeld 1

het Vrijheidsbeeld 2

Het initiatief was er wel, maar het leek onmogelijk om ook financiële steun van de regering te bekomen. Het comité organiseerde dan maar een loterij om geld te ronselen voor de bouw van het beeld, en in 1879 werd 250.000 francs bijeen geraapt (ca. 750.000 usd). In 1884 was het beeld af, en het jaar nadien werd het verscheept naar de U.S. Aan de andere kant van de oceaan was er echter al evenmin geld te vinden voor de bouw van de voet...

Joseph Pulitzer, een Hongaarse immigrant die in de burgeroorlog had gevochten en getrouwd was met een rijke Amerikaanse, werd lid van het Amerikaanse Comité als Fund Raiser. Hij bezat twee kranten en vond het een schitterende publicitaire stunt om de oplage van zijn kranten te vergroten. In zijn editoriaal laakte hij de rijke Amerikaanse elite die geen bijdrage wilden geven, en introduceerde meteen zijn kranten als vertegenwoordiging van de werkende klasse...

Een ander briljant idee was de publicatie van de naam van elke schenker in zijn kranten! Op één jaar tijd vergrootte hij de oplage met 50.000 exemplaren en scharrelde bovendien 100.000 $ bijeen, afkomstig van 120.000 giften. Dit volstond voor de bouw van het granieten voetstuk, dat 27 meter hoog werd. Meer dan 24.000 ton beton werd gestort, wat de grootste massa beton ter wereld was in die tijd.

The Statue of Liberty

Op 28 oktober 1886 waren de werken beëindigd, en één miljoen mensen daagden op om het beeld te bewonderen. Er werd een speciale parade op touw gezet van 20.000 mensen, die door de straten van New York zouden wandelen. Wall Street was de enige industrie die werkte op deze dag, en honderden kantoorjongens gooiden stukjes van de "ticker tape" van de beurs door de ramen om de parade kleur bij te zetten. En dat was dan meteen de geboorte van de New York Ticker Tape Parade!

Er waren (natuurlijk...) vele hoge personaliteiten aanwezig op de officiële onthulling van het beeld, en zeer zichtbaar waren tevens veel van Amerika's rijkste families, die nochtans hadden geweigerd iets bij te dragen...

Het monument werd het hoogste monument van New York met 305 voet hoogte, en pas in 1899 werd het onttroond door de bouw van de St Paul's building met 310 voet. In 1924 werd het beeld uitgeroepen tot een nationaal monument.

Video : The Statue of Liberty

~ ~ ~ ~