OPMERKELIJKE UITVINDINGEN

de Stirling stoommachine en het Stealth schip

~ ~ ~ ~

De "antieke" Stirling stoommachine

In 1816 zocht de Reverend Robert Stirling naar een veiliger alternatief voor de stommmachines van die tijd, wiens ketels soms ontploften door de hoge druk en door imperfecte materialen. Hij vond de Stirling stoommachine uit, de meest efficiënte stoommachine die ooit werd ontwikkeld.

Het is een externe verbrandingsmotor, waarin de werkvloeistof volledig afgescheiden is van de inkomende energie, die wordt geleverd door een externe warmtebron. Stirling motoren, die door de zon worden aangedreven, worden meer en meer populair, aangezien zij een zeer milieuvriendelijke optie zijn om energie aan te maken.

Zij zouden zelfs kunnen wedijveren met de klassieke benzinemotor, ware het niet dat het nog steeds te lang duurt om voldoende druk op te bouwen, dat de energiedensiteit te laag is, en de hoge materiaalkost per eenheid. Maar hopelijk zal de een of de andere dag een onbekend genie de perfecte "Stirling home generator" uitvinden, die gratis en ongelimiteerde energie kan opwekken in zonnige klimaten!

Google maar eens naar "Stirling steam engine", en je vind er dingen die je versteld zullen doen staan!

de Stirling stoommachine

 

Video : Solar Power Stirling Engine with Fresnel Lens

~ ~ ~ ~

Het "futuristische" Stealth schip

Het Amerikaanse Congres wil een nieuwe en ultra-geavanceerde Amerikaanse zeemacht laten bouwen. Maar dat prestigieuze voorstel zou wel eens onbetaalbaar kunnen blijken, in meer dan één betekenis.

De schepen zouden de meest geavanceerde wapens hebben, en bovendien uitgerust zijn met ultra-gesofistikeerde elektronische systemen, zodat een veel kleinere bemanning noodzakelijk is. Ze zouden tevens over stealth technology beschikken, zodat de vijandelijke radar slechts het beeld zou aangeven van een doodgewone vissersboot!

Now you see it, now you don't...

Het futuristische Stealth schip

~ ~ ~ ~