YANKEE: waar komt deze naam vandaan ?

~ ~ ~ ~

Dit is een uittreksel van mijn artikel, met kleine foto's. Je vind het volledige artikel met beschrijving en grote foto's in mijn e-boek View America: New England

In de serie reisverhalen VIEW AMERICA behandelt dit boek Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. Elke staat wordt beschreven met een korte historische achtergrond en zijn belangrijkste bijzonderheden, landschappen en toeristische attracties.

Het is geen traditioneel reisverhaal, maar een niet-commerciële en min of meer objectieve chroniek van een diepgaande exploratie van deze staten. Mijn boek beschrijft geen logies, restaurants of entertainment, behalve wanneer deze deel uitmaken van het verhaal. Het is geïllustreerd met meer dan 100 full-sized foto's.

~ ~ ~ ~

Janke, Eankke, Yankie

Er zijn heel wat verhalen in omloop over de juiste oorsprong van de naam Yankee, en de nederzetting van Connecticut was een van de mogelijke origines van deze naam. De Amerikanen zelf gaven deze bijnaam in het begin aan de inwoners van Connecticut, en later aan deze van heel New England. In de rest van de wereld werd deze bijnaam geleidelijk aan gebruikt voor alle Amerikanen.

Yankees tijdens de RevolutieHet mooiste verhaal over de oorsprong van de naam komt van de Hollanders en dateert van 1650. De voornaam "John" kwam zeer dikwijls voor bij de eerste Engelse kolonisten in Connecticut, en van daar naar het diminutieve "Janneke" was maar een stap, wat in het dialect al gauw "Janke" werd.

Een andere theorie, weliswaar nogal onvriendelijk, is dat het woord voortkomt van het Cherokee woord eankke, dat "laffelijk" betekent. Weer een andere aanvaardbare uitleg komt uit het Schotse woordenboek. De Schotten werden dikwijls overdonderd door de bijdehandse handelaars van New England, en zij kunnen derhalve het Gallische woord yankie gebruikt hebben, dat "listige vrouw" betekent...

Hoe het ook moge wezen, reeds van vóór 1775 omschreven de Britten spottend alle Amerikaanse kolonisten als "Yankee”. Tijdens de Amerikaanse Revolutie adopteerden de Amerikanen trots deze naam als de hunne, en het bekende Yankee Doodle werd een patriottisch lied.

Tijdens de Burgeroorlog (1861 - 1865) verwezen de zuidelijken steeds naar de noordelijken als Yankees. Na Wereldoorlog I (1914-1918) werd deze naam door Parijse dagbladen verspreid over heel Europa, en uiteindelijk de rest van de wereld.

~ ~ ~ ~