BRUGGE

de haven, Brugse reien, begijnhof, Minnewater, Brugse kant

~ ~ ~ ~

De haven

Na de ijstijd verhoogde het niveau van de Noordzee door afsmelting van het ijs, waardoor de kust eigenlijk één groot lappendeken werd van polders, rond diepe geulen. Het uiterste zuidwesten van huidig Nederland is hier een mooi voorbeeld van. In de vroege Middeleeuwen werd dit gebied "tswin" genoemd. Bruggia werd gesticht rond 700, op de oevers van dit Zwin. Brugge was een vissersdorp, dat al snel een grote Europese handel ontwikkelde, aangezien zijn haven tot rond 1050 vanuit de zee bereikbaar was. Nadien verzandde echter de natuurlijke verbinding met de zee.

In 1134 veroorzaakte een stormvloed een diepe vaargeul doorheen het Zwin, die tot aan Damme reikte. Er werd een kanaal gegraven van Brugge naar Damme, en vervolgens naar Sluis, en op deze wijze bleef Brugge tot aan de vijftiende eeuw met de zee verbonden.

Onder de Bourgondische hertogen werd Brugge het belangrijkste handelscentrum van Noord-West-Europa, beter bekend als het Venetië van het Noorden. Maar nadien verzandde ook de laatste toegangsweg, en verloor Brugge zijn leidende positie aan de haven van Antwerpen.

Polders en Geulen kanaal naar Damme en Sluis
Polders en Geulen
Brugge in 1561
Brugge in 1561
kanaal naar Damme en Sluis

De stad

In 1376 werd het stadhuis gebouwd in Gotische stijl, en is het oudste stadhuis in Vlaanderen. Het ligt juist achter de Grote Markt. Het statige Belfort is het symbool van Brugge's onafhankelijkheid, van waarop men een mooi panorama heeft over de stad.

De toren van de Onthaalkerk van Onze Lieve Vrouw is de hoogste bakstenen toren in Europa. Verder zijn nog de Sint-Salvatorskathedraal, en Gruuthuuse te bezoeken. De Godshuizen zijn middeleeuwse "woonerven", of kleine huisjes die uit liefdadigheid werden gebouwd voor de armen.

Brugge : stadhuis 1 Brugge : stadhuis 2
stadhuis
stadhuis
Brugge : Grote Markt
Brugge : Belfort
Grote Markt
Belfort
Brugge : St Salvatorskathedraal Brugge : Onthaalkerk van OLV
St Salvatorskathedraal
Onthaalkerk van OLV
Brugge : Gruuthuuse Brugge : Godshuizen
Gruuthuuse
Godshuizen

Brugse reien

Deze kanalen zijn als het ware de aders van de stad. Van op het water kan men de mooiste Brugse plekjes bewonderen, alsmede twee historische hospitalen, waaronder het St Janshospitaal, dat dateert uit 800. Brugge telt vele prachtige zichten!

de Brugse reien de Brugse reien 1
   
de Brugse reien 2 de Brugse reien 3
   
de Brugse reien 4 Brugge : St Janshospitaal
 
St Janshospitaal

Begijnhof en Minnewater

Het "Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde" werd gesticht in 1245, en wordt niet meer door begijnen bewoond, maar wel door zusters van de Orde van St Benedictus. Het geeft een mooi beeld van de vroegere begijnengemeenschap.

Het Minnewater deed vroeger dienst als handelskom, en was een aanlegplaats voor de trekschuiten die van Brugge naar Gent vaarden. Thans is het een zeer romantische plek geworden!

Begijnhof Ten Wijngaarde Het Minnewater

Brugse kant

Vanaf de jaren 1500 werd Brugse kant bekend doorheen heel Europa. De meest populaire steek is de Tovenaarssteek, die tussen 300 en 700 bobijnen nodig heeft... Maar ook in Brussel en Gent deed de kantindustrie het zeer behoorlijk. Kant is zelfs tegenwoordig nog een geliefd product, zoals men kan vaststellen in toeristische centra zoals Brugge, Brussel, Gent, en Antwerpen.

Velen laten zich dan ook verleiden door kleurige demonstratie's, maar helaas is de kwaliteit dikwijls nep. Tijdens de kolonisatie van Belgisch Congo werden in de missieposten kanttechnieken aangeleerd door zusters. In deze scholen vervaardigden zwarte vrouwen en kinderen grote hoeveelheden kant tegen een piepklein loon. Deze concurrentie was een zware klap voor de hele Belgische kantindustrie, die al snel doodbloedde. Nu wordt de grote meerderheid van de Belgische kant doorgaans machinaal geproduceerd in het buitenland, en dan verkocht als zogenaamde "met de hand gemaakte kant"...

Brugse kant 1 Brugse kant 2
Lees verder met een bezoek aan Gent of keer terug naar Overzicht

~ ~ ~ ~